mięso sezonowane w Krakowie restauracja włoska Kraków

Perfekcyjną wskazówką na dopasowanie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu i zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie brezentem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa potrzebuje wina, który bez zarzutu połączy się z wypiekanym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeżeli myślisz o czerwonym winie, masz rację, niemniej jednak które z nich będzie w największym stopniu odpowiednie? Przeważnie jest tak, że najpoprawniej przystosować wino z tego samego rejonu we Włoszech z jakiego tradycyjnie pochodzi danie – tu mogłoby się spowodować dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma masywny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak także jest o dobrej strukturze pasującej do dania.

włoska restauracja w centrum Krakowa

Recepta na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne i niejednokrotnie mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest sporo przeróżnych odmian winogron (i mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można nieco bardziej poszaleć.
•    Polecane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, niemniej jednak też Sangiovese, Negroamaro, lub również Nero d’Avola.

Co do pasty z sosem serowym?
Trudno jest odnaleźć wino, które nie smakowałaby dosyć przyzwoicie z serem, wobec tego zamiast tego porządniej pomyśleć o dobraniu dobrego jako o okazji do tego, by spróbować nieco o wiele bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub ewentualnie Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Poza tym lżejsze czerwone wina z są kolejnym wspaniałym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, głównie jeśli w sosie są grzyby lub też warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których należałoby spróbować: jeżeli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana lub też Ribolla Gialla, a jeśli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy również Sangiovese.

Related Post

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *