kuchnia polska Kraków

Ażeby w pełni zrozumieć sedno stereotypowej kuchni polskiej wypada pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z produktów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierząt dzikich i zwierząt gospodarskich – do tego warto doliczyć owoce, zioła oraz przyprawy lokalne. Znana była w głównej mierze z obfitego użycia soli i stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako podstawowego napoju (w przeciwieństwie do rozpowszechniania się popularności wina w południowej oraz zachodniej Europie) była szablonowa dla polskiej kuchni średniowiecznej. Piwo oraz miód pitny były najpopularniejszym napojem przez dużo lat, jednakowoż z czasem pojawiło się także i wino, przywożone zwłaszcza z Śląska i Węgier.

Restauracja przy Rynku

Sylwetka szablonowej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne przedstawiają kuchnię polską jako bardzo ostrą, z gigantyczną ilością mięsa oraz kasz.
•    Faktycznie, średniowieczna kuchnia polska wykorzystywała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi krainami Europy), głównie pieprz, gałkę muszkatołową oraz jałowiec.
•    Dzięki bliskiej współpracy handlowej między Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce aniżeli w wielu innych krajach – więc mogliśmy sobie na tę radość bardziej pozwolić.
•    Do współczesnych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych i niezmiernie pikantnych sosów krajowych.

Restaurants in Main Market

   

Staropolska sztuka kulinarna – smaki oraz kompozycje
Staropolska kuchnia – najstarsza oraz najbardziej schematyczna – specjalizuje się w daniach mięsnych i zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), artykułach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso i kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki oraz likiery owocowe. Banalną aspektem kuchni polskiej jest dużo rodzajów zup z lokalnych jarzyn, owoców, zbóż i towarów mięsnych.
Marynaty pospolite dla polskiej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Pośród warzyw i owoców najpopularniejsze w stereotypowych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie i czereśnie, jagody, agrest oraz inne środkowo-europejskie pospolite przysmaki. W historii polskiej kuchni można też odnaleźć dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek czy nawet pokrzywy.

Related Post

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *