dobre steki Kraków

Dla znacznej większości ludzi na całym świecie, Włochy są jednoznacznikiem makaronu, pizzy i wina! Włochy słyną także z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, jednakowoż równie poprawnie legendarne są z pysznej kuchni. Tak w takim razie, będąc we Włoszech, można z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, żeby w następnej kolejności ogłosić, że nigdzie indziej na globie nie ma tak dobrego pożywienia – jak oczywiście we Włoszech.

prawdziwa kuchnia włoska w Krakowie

   

Konwergencja kultur
Kuchnia włoska ma dziś szczególną tożsamość. Mimo to ta kuchnia rzeczywiście ewoluowała z paru innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na przeróżne składniki oraz style gotowania i ewoluowała w coś kompletnie innego. Na przykład niektóre z najbardziej popularnych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza oraz ziemniaki użytkowane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Fundamentalna filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie doktryny, jakie tworzą bazę kuchni włoskiej, to jego łatwość oraz pasja i na tym przede wszystkim opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większa część włoskich potraw jest przygotowywanych z ledwo czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość stosowanych składników, a nie na ilość czy też skomplikowane techniki gotowania.

Co dokumentnie lubimy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!

•    Oprócz kolosalnej różnorodności makaronów, dwie kluczowe składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola czy Fontina d’Aosta jest szeroko wykorzystywany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest ogólną częścią dania, a nie wyłącznie akompaniamentem.

Kultura pożywienia – także do pokochania!
Włochy są znane ze swojej silnej kultury rodzinnej. Z reguły posiłki są długie, bo uważane są za istotny czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo czy też przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto jedzone przed głównymi posiłkami. Potem zachodzi „primo”, inaczej włoski odpowiednik pierwszego dania kluczowego. Składa się z makaronu, risotto, zupy oraz gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi zwany „Secondo” oraz składa się z mięsa oraz ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa oraz sałatki. Contorno może być podawane wraz z daniem głównym.

Related Post

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *